Over bloed en surfen

26 augustus, 2009

Mensen observeren tijdens m’n vakantie is ook een hobby. Terwijl Lex de temperatuur van het zwembad aan het uittesten was, had ik rustig de gelegenheid de andere badgasten te bestuderen. Het zenuwachtige stel zat diep weggedoken onder twee grote olijfbomen in de hoek. Ze lagen op matchende badlakens en dronken hun versgezette DE koffie (meegebracht uit NL natuurlijk) uit dezelfde mokken. Zelfs hun badkleding was uniseks. Ze zeggen dat mensen meer op elkaar gaan lijken als ze langer bij elkaar zijn, dus ik bekeek Lex en mijzelf nog even kritisch. Nope, niets hetzelfde gelukkig. Ergens vind ik uniseks stelletjes toch iets doms hebben, maar waarom? Als zij daar nu happy mee zijn? Net op het moment dat ik m’n aandacht wilde richten op het stel rechts van ons, vroeg Lex of ik wat bijzonders aan hem zag.

Een grote straal bloed liep van zijn wenkbrauw langs zijn gezicht, hals en over zijn borst. ‘Jeez! Je bloedt man!’ Wat bleek? Lex had na een onderwaterduik zijn wilde manen willen uitschudden, maar had niet gezien dat hij voor zo’n actie veel te dicht bij de rand van het zwembad stond. Ik hoefde me ter plekke niet meer af te vragen wat voor het beroep de vrouw het stel rechts van ons uitoefende, want kordaat liep ze op ons af, noemde haar naam (die ik in de stress natuurlijk meteen vergat) en zei dat ze verpleegster was. Ik kreeg de opdracht het te ontsmetten met betadine en er moest, om te voorkomen dat de jaap een lelijk litteken zou worden, een ‘ vlindertje’ (ook wel ‘ zwaluw’ genoemd) op. Lex voelde zich nog goed genoeg om dat bij de apotheek te gaan halen, maar ’t was een enerverende ochtend meteen. De rest van de dag verliep een stuk gemoedelijker…

Heerlijk ’s middags geluncht op ’t balkonnetje met de plastic stoeltjes. Toevallig ligt achter het balkon een kleine surfschool waar het een drukte van belang is met allerlei surfdudes en surfdudettes. Terwijl zij met enorme snelheden over het water suisden, overviel me even een gevoel van gemis. Het ziet er namelijk zo vrij uit, dat surfen over de golven alsof er niets anders meer bestaat dan de zee en jou. Lex zat ondertussen te wensen dat hij er op zijn veertigste net zo uit zag als de surfdude die net uit het water kwam lopen. Het enige detail dat zijn manlijkheid compleet naar de klote hielp waren de knalgele crocs aan zijn voeten . Ook kitesurfers maakten dankbaar gebruik van de Meltemi die zo hard blies dat al je zorgen uit je hoofd waaiden. En wat leek het me heerlijk zo te surfen.. maar goed, ik idealiseer het surfen en het bijbehorende gevoel van vrijheid al sinds ik Point Break heb gezien geloof ik…

De avond was de avond van het plan. Het is mogelijk om vanuit hier naar Kusadasi te varen en in Turkije een bezoek te brengen aan Efeze, het zevende wereldwonder, zo werd ons in alle informatie voorgespiegeld. Nu laten wij ons een wonder natuurlijk niet zomaar ontnemen dus zo gepland dat we morgenochtend vroeg het kamp van de traditionele vijand van de Grieken zouden betreden. Maar nu eerst even niets. Baantjes trekken. Een zwaluw scheerde over ons heen en nam snel een slokje uit het zwembad en vloog door in 1 soepele beweging. De katten bij het appartement keken geboeid toe. Lex hoofd deed nog wel zeer en het bloedde ook nog wat, maar hij klaagde niet. Morgen weer een dag.

Gepost in: Vacation

4 reacties Reageer

 • 1. Drea  |  26 augustus, 2009 om 19:44

  Kan het niet laten die (literaire) droom van je te nuanceren. Ook ik dacht zo over surfen. Tot de zomer van 1993…. Daarna associeer ik surfen met de volgende woorden:

  Evenwichtsstoornis, wind uit de verkeerde richting, tegenliggers, koud, klote-zeil, veel zwemmen, pijn in de rug, peddelen, geen kracht meer, spierpijn, zwaar K*T-zeil, vloeken, frustratie, blaren op de handen, hoe stuur je met dat ding?, medelijdende blikken en o ja, heb ik al iets gezegd over dat zware, natte, altijd de verkeerde kant opbollende rot-zeil?

 • 2. Silvia  |  27 augustus, 2009 om 09:23

  Dus Lex draagt voortaan crocs….
  En jij laat je – voor de zekerheid dan – omscholen tot verpleegster..hihi

 • 3. anja rijkhoek  |  28 augustus, 2009 om 13:03

  Wel een beetje voorzichtig doen hoor, ik heb al van Lex gedroomd
  zonder dat ik wist dat jullie met vakantie waren en wees gerust want
  oma was er ook dus er wordt op jullie gepast!
  Mocht Leonie nog willen surfen dan is dat misschien wel nodig!
  Ben benieuwd naar jullie ervaring met wonderen in Turkye
  Tussendoor nog even groetjes van Erica Ronald en Carice die zich
  vermaken op een camping in Zuid Duitsland, alwaar geen verfrissend
  grieks windje waait! Liefsa en groetjes van tante Anja

 • 4. Layoknee  |  29 augustus, 2009 om 22:40

  @ Drea: Grinnik. Ah. Tja. Dan laat ik het maar bij dromen, want dit klinkt niet heel romantisch…ik wou dat ik je had kunnen zien . Lex heeft het ook een keertje geprobeerd en die zei ook al dat het helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt, dus ik kijk er maar gewoon naar… ook leuk!
  @ Silvia: Hahaha nee!!!! Anders komt hij er niet meer in hoor. Is echt geen gezicht
  @ tante Anja: Ach ja een ongelukje zit in een klein hoekje, maar het gaat al een stuk beter hoor, Lex heeft inmiddels geen pleister meer op z’n hoofd zitten.

Laat je reactie achter

Verplicht

Verplicht, wordt niet weergegeven

Toegestane HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trackback dit bericht  |  RSS Feed


Categorieën

Woordenwolk

Links

Archief

Overig

Feeds